Wat zijn infrarood cabines?

Warmte bevordert de doorbloeding, de bloedsomloop, de stofwisseling en de uitscheiding van afvalstoffen. Met een oppervlakte van ongeveer 2m2 is onze huid het grootste orgaan wat we hebben. Onze huid is ook een zintuig, een opslagorgaan en een uitscheidingsorgaan. De verzorging van de huid gebeurt inwendig en uitwendig via onze voeding, beweging en warmte. Dit geeft onze huid een goed gevoel. Het is dus voor de hand liggend dat om onze huid te gebruiken voor fysiologische warmteprocessen om ziekten te voorkomen en onze gezondheid te bevorderen of te herstellen. Gerichte toepassing van warmte voor medische doeleinden wordt hyperthermie genoemd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 100% infrarood A-stralen. Het medische doel is het intensiveren van de doorbloeding van het lichaam, het mobiliseren van de afweersystemen door immuunmodulatie en het verhogen van de stofwisseling met versterkte ontgifting. Sauna-Expert levert verschillende varianten infraroodsauna’s. Saunawereld heeft een uitgebreid aanbod van infraroodsauna’s met full spectrum lampen.

Gebruik van uw infrarood sauna kan voor u een ondersteunende en stimulerende maatregel zijn:

Voor het stimuleren van belangrijke stofwisselingsprocessen is een infraroodsauna zeer geschikt
Bij ontslakking van het lichaam
Bij huidverzorging
Bij verkrampte en verrekte spieren helpen met name infraroodsauna’s met full spectrum lampen
Ter bevordering van herstel na het sporten
Voor ontspanning en doorbloeding van uw spieren, met name de rugspieren
Bij gewrichtsklachten, veel mensen krijgen advies om een full spectrum infraroodsauna te proberen
Voor warmte zoekende mensen
Veel gestelde vragen:

– Welk nut heeft infraroodstraling voor mij en mijn gezondheid?

Uit onderzoek is gebleken dat infraroodstraling zorgt voor verbetering van uw welzijn, ontslakking van het lichaam en verhoging van de weerstand. Daarnaast zorgt het voor een betere doorbloeding van uw lichaam en ontspanning van uw spieren.

– Welke technieken worden hiervoor gebruikt?

In infraroodsauna’s met keramische stralers of incoloy stralers wordt standaard gebruik gemaakt van infrarood-C straling (lange golf). Het lichaam wordt verwarmt met infrarode-C straling bij een aangename luchttemperatuur van +/- 50 graden Celcius.

– Wanneer mag u geen gebruik maken van uw infraroodsauna?

Bij acute ontstekingen en bij ongewenste activering van chronische ontsteking. Daarnaast ontraden wij u het af bij stofwisselingcrises. Raadpleeg dan uw arts eerst.

– Hoe vaak en hoe lang moet ik in de infraroodsauna zweten?

U kunt er gebruik van maken zo vaak als u prettig vindt. Dit kan 1 keer per week zijn, om de paar dagen of elke dag. Het hangt vooral af van wat u prettig vindt. U kunt er 20 tot 30 minuten in gaan. Wanneer u een infraroodsauna kiest met full-spectrum stralers dient u hier niet langer dan 15-25 minuten achtereen gebruik van te maken. Kleurlicht – lichttherapie kunt u gebruiken zo vaak als u wenst.

– Waar moet u op letten bij het gebruik van de infraroodsauna?

U dient droog of afgedroogd de sauna in te gaan. Hoe uitgeruster u bent hoe beter de warmteregulatie is in uw lichaam. Voor en na gebruik van de infraroodsauna is het verstandig om wat te drinken ( water of thee ) Na het zweten lauwwarm douchen en u voelt zich als herboren.

– Aan welke voorwaarden moet mijn huis voldoen, zodat ik thuis een infrarood sauna kan gebruiken?

U hebt maar een kleine ruimte nodig om een infraroodsauna te plaatsen. Iets meer dan 1m2 met een minimale hoogte van 210cm of 220cm. Afhankelijk van de infraoodsauna die u wenst.

– Hoe kunt u het positieve effect versterken?

Doe regelmatig aan sport en zorg voor goede voeding.

– Is er een leeftijdsbeperking voor het gebruik van de infraroodsauna’s?

In principe kan iedereen, van elke leeftijd de infraroodsauna gebruiken. Zowel kleine kinderen als oudere mensen. Een voorwaarde is altijd dat de gebruiker de warmte goed verdraagt en er geen medische bezwaren zijn. Mocht u daarover twijfelen raadpleeg dan altijd een arts.

– Wat zijn de kosten om 1 keer de infraroodsauna te gebruiken?

Bij een opwarmtijd met aansluitend gebruik van in totaal ongeveer 1 uur kunnen we de volgende berekening maken:

1uur x 2kw x 0,85inschakeltijd x gemiddelde stroomprijs ca. €0,20/kWh ( indicatie) = € 0,34

Verschillende soorten infraroodstralers

Zoals u wellicht al weet bestaat infraroodstraling uit verschillende golflengtes. We onderscheiden kortegolf, middengolf en langegolf straling. Wij hebben infraroodcabines die alle drie gebruiken (Exclusive serie en Elite serie)

Hieronder zullen wij de verschillen aan u uit leggen:

De full spectrum lampen

De meest bekende full spectrum stralers zijn de Philips Vitae Low Glare lampen. Deze stralers bieden wij u aan van het zeer befaamde merk EOS. Deze kunt u los kopen en in uw sauna plaatsen, zo maakt u van uw traditionele sauna in een oogopslag een luxe combi-sauna! Plaatsing gaat bijzonder eenvoudig en ze zijn leverbaar in verschillende sterktes, afhankelijk van de grote van uw sauna en het aantal stralers wat u wilt plaatsen kiest u een bepaald vermogen. Full spectrum stralers geven een zichtbaar rood of oranje-geel licht.

Vitae Low Glare lampen van Philips geven maximaal 20% kortegolf, 60% middengolf en 20% IR-A korte golf

Een infrarood cabine die is uitgerust met dit type stralers hoeft niet voorverwarmt te worden. In een tijdbestek van 15-25 minuten haalt u een grotere dieptewerking dan in een andere infraroodsauna’s. Veel mensen die spier of gewrichtsklachten hebben maken ook gebruik van infraroodsauna’s met full-spectrumstralers.

De maximale verblijfsduur in een infrarood sauna met korte golfstralers is 15-25 minuten. In een cabine met keramische stralers wordt het geleidelijker warm waardoor uw lichaam zich aan kan passen. Samen met muziek, aroma- en kleurtherapie kunt u in dit soort cabines langer ontspannen. Wij adviseren dan maximaal een half uur infrarood gebruik per sessie.

Pure 100% korte golfstralers worden alleen toegepast in de medische wereld en door fysiotherapeuten. Deze professionals gebruiken de lampen vanwege het positieve effect dat ze hebben op ons lichaam.

Een goede combinatie, zodat u alle van alle voordelen geniet, is 2 of 3 full spectrum stralers met enkele keramische stralers, in aantal afhankelijk van de grootte van uw cabine. Met behulp van een dimbare besturing kunt u eventueel zelf de intensiteit van de verschillende stralers bepalen.

Keramische stralers

Keramische stralers worden al 40 jaar gebruikt in infraroodsauna’s. Keramische stralers maken gebruik van midden en lange golf om de sauna cabine te verwarmen. Deze stralers zorgen voor een rustige gelijkmatige opbouw van warmte energie in de cabine wat een warm en geborgen gevoel geeft. Infrarood cabines met keramische stralers worden voornamelijk voor ontspanning gebruikt, hier kunt u lekker tot u zelf komen terwijl u een boek leest of lekker even weg droomt.

Omdat de warmte langzaam opbouwt is het prettig om de infraroodsauna even voor te verwarmen voordat u plaats neemt. U kunt dan lekker in een warme sauna plaatsnemen. U kunt uw sauna sessie opbouwen van 15 tot maximaal 45 minuten.

Infraroodcabines met keramische stralers verbeteren het prestatievermogen en herstel van uw lichaam en het stimuleert tevens de ontgifting van uw lichaam.

Duo stralers
De duo stralers zijn zoals de naam al doet vermoeden een combinatie van twee type stralers. Met de Incoloy® straler en een full spectrum straler in een behuizing heeft u de best mogelijke stralers in uw infrarood sauna. Op deze stralers zit een knop waarmee u op een eenvoudige manier kunt schakelen tussen de twee types. U krijgt 5 jaar garantie op de Incoloy stralers en ook op de combistralers! Alle infraroodsauna’s kunnen uitgevoerd worden met de stralers naar uw keuze.