Waar op te letten bij het kopen van een Sauna?

Een complete gids.

Je wilt graag een sauna kopen maar waar begin je?

Het kopen van een sauna is een geweldige investering in ontspanning en welzijn. Of je nu een sauna wilt toevoegen aan je huis of aan je wellnesscentrum, er zijn enkele belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden voordat je een definitieve beslissing neemt. In dit artikel gaan we dieper in op
de drie belangrijkste vragen die je moet beantwoorden voordat je een sauna koopt: waar moet je op letten, wat zijn de kosten en welke eerste stappen moet je nemen.

Type Sauna kiezen

 Er zijn verschillende soorten sauna’s beschikbaar, zoals traditionele sauna’s, infraroodsauna’s en stoomsauna’s. Elke sauna heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Traditionele sauna’s gebruiken een kachel om stenen te verwarmen, infraroodsauna’s maken gebruik van infraroodstraling en stoomsauna’s produceren stoom met behulp van een stoomgenerator. Denk goed na over welk type sauna het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Materiaal en Kwaliteit

Bij het kopen van een sauna is het belangrijk om aandacht te besteden aan het materiaal en de kwaliteit van de sauna. Sauna’s worden vaak gemaakt van hout, zoals Espen, Ahrle, Red Ceder of Fin Vuren. Kies een houtsoort die bestand is tegen vocht en temperatuurveranderingen. Controleer ook de kwaliteit van de isolatie en de gebruikte materialen, zodat je ervan verzekerd bent dat de sauna efficiënt werkt en duurzaam is.

Fins vurenhoutLichte houtkleur, met noesten, ‘klassiek saunahout’
EspenhoutLichte houtkleur, geen noesten, moderne, luxe uitstraling
Erle houtWarme lichte kleur, geen noesten
Espen ThermohoutWarme, donkere houtkleur, geen noesten
Red CedarWarme, rood-bruine kleur, rechte nerf, nagenoeg noestvrij

Wat kost het kopen van een sauna?

De kosten van een sauna kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type sauna, de grootte, het materiaal en de extra functies. Over het algemeen kun je verwachten dat traditionele sauna’s duurder zijn dan infraroodsauna’s. De prijzen kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van je specifieke wensen en budget. Het is belangrijk om een realistisch budget vast te stellen en prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers voordat je een definitieve beslissing neemt.

Wat zijn de eerste dingen waar je over na moet denken voor het kopen van een sauna?

Doel en gebruik: Denk na over het primaire doel van de sauna. Wil je voornamelijk ontspannen na een drukke dag of wil je gezondheidsvoordelen ervaren, zoals verbeterde bloedcirculatie en verlichting van spierpijn? Dit zal je helpen bepalen welk type sauna het beste bij jou past.

Wat voor onderhoud komt er bij het kopen van een Sauna?

Een sauna vereist regelmatig onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Informeer jezelf over het benodigde onderhoud voor het type sauna dat je overweegt, inclusief het reinigen van de sauna en het onderhouden van de verwarmingsbron. Overweeg ook de benodigde elektriciteitsaansluiting of het eventuele gasverbruik.

Wat voor veiligheid moet een Sauna aan voldoen

Zorg ervoor dat je sauna voldoet aan alle veiligheidsnormen en -voorschriften. Controleer of de sauna is uitgerust met de juiste beveiligingsvoorzieningen, zoals een thermostaat, timers en noodstopknoppen. Raadpleeg een professional om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd.

Conclusie

Bij het kopen van een sauna zijn er verschillende belangrijke overwegingen die je moet maken. Denk aan de beschikbare ruimte, het type sauna dat het beste bij jouw behoeften past en de kwaliteit van het materiaal. Daarnaast is het essentieel om je budget te bepalen en prijzen te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Het doel van een sauna is pure ontspanning en rust ervaren.

Mocht je verder nog vragen hebben over een Sauna kopen, kom dan gerust bij ons langs in de showroom en dan adviseren wij je graag.