Wat zijn binnensauna’s-buitensauna’s

Mensen maken al eeuwen gebruik van sauna achtige varianten. De Indianen hadden speciale zweet tenten die ze verwarmden met hete stenen waarin ze contact zochten met de geesten, de Grieken zijn bedenker van de thermen, welke bekend zijn gemaakt door de Romeinen. Ook in Azie waren ze al lang geleden bekend met hun eigen sauna varianten.

Wij zijn vooral bekend met de sauna gemaakt door de Finnen. Daarom zullen wij vaak ook spreken over een “Finse binnensauna of buitensauna”. De Finnen maakten vroeger kuilen met stenen en hout erom heen en overheen. In het midden van de kuil maakten ze vuur waar ze ook stenen in legden. De temperatuur kon oplopen tot wel 120 graden Celcius. Door de lage buiten temperatuur was het dan binnen goed uit te houden. De sauna diende dus voor warmte en ook voor hygiene.

Tegenwoordig worden de meeste Finse binnensauna’s en ook de meeste buitensauna’s verhit met een electrische kachel, dit is wel zo makkelijk en veilig. Ook worden er toch nog relatief veel kachels verkocht die hout gestookt zijn. Deze kachels zijn goed te gebruiken bij de grotere Finse sauna’s. Een houtkachel is namelijk niet zo goed te reguleren qua temperatuur als een electrische kachel.

Vaak hoor je van mensen dat ze denken dat de Finse binnensauna of buitensauna een mode trend is, niets is minder waar blijkt. Het is altijd al gebruikt door mensen en is de laatste jaren in Nederland en omliggende landen denk ik populairder geworden omdat mensen meer bezig zijn met hun gezondheid en ontspanning. Veel mensen zoeken comfort dichter bij huis in plaats van buiten de deur.

Een binnensauna of buitensauna is tegenwoordig niet duur in aanschaf, vaak vrij eenvoudig op te bouwen en je hebt ook geen grote ruimte nodig om er eentje te kunnen plaatsen. Feitelijk kun je een Finse sauna al plaatsen in een ruimte van iets meer dan 1 m2. De kleinere Finse sauna’s hebben ook geen krachtstroom nodig maar kun je gewoon op het stopcontact aansluiten. Als u op de site gaat kijken naar Finse sauna’s dan zijn de Finse sauna’s SAG100 – 1persoons binnensauna, SAG200 – 1-2 persoons binnensauna en de SAG300 – 2-3 persoons binnensauna geschikt om aan te sluiten op het reguliere stroomnet. Wanneer u een grotere Finse sauna wenst dan is krachtstroom nodig. In overleg zijn hier nog andere oplossingen voor.

De binnensauna’s en buitensauna’s die u bij ons koopt vrij eenvoudig op te bouwen, ze zijn meestal ook weer uit elkaar te halen, altijd handig als u besluit te verhuizen en u wilt uw sauna meenemen. We hebben bij youtube.com een filmpje geplaatst met de opbouw instructie. Hier kunt u precies zien hoe het opbouwen verloopt. Klik op de link: film opbouwen Finse sauna

Verder zijn binnensauna’s en buitensauna’s bijzonder goed te combineren met infraroodstralers. Wij leveren deze Finse sauna’s onder de naam “combi-sauna’s”. U heeft dan niet alleen het plezier van uw Finse sauna maar krijgt er direct Philips Vitae infraroodlampen bijgeleverd zodat u ook lekker kunt genieten van infrarood, wat erg prettig is voor uw spieren en gewrichten.

Saunawereld levert Finse sauna’s voor in huis en buiten het huis. Afhankelijk van uw voorkeur en beschikbare ruimte. De Finse buitensauna’s staan op de website met een zadeldak en ook met een plat dak en zijn gemaakt op basis van “oren” op de hoeken. Dit kunnen wij uiteraard aanpassen aan uw wensen. Ook de afmetingen zijn variabel indien gewenst. Maatwerk is bij Saunawereld mogelijk tegen een kleine meerprijs.