Mensen maken al eeuwen gebruik van sauna achtige varianten. De Indianen hadden speciale zweet tenten die ze verwarmden met hete stenen waarin ze contact zochten met de geesten, de Grieken zijn bedenker van de thermen, welke bekend zijn gemaakt door de Romeinen. Ook in Azie waren ze al lang geleden bekend met hun eigen sauna varianten.

Wij zijn vooral bekend met de sauna gemaakt door de Finnen. Daarom zullen wij vaak ook spreken over een “Finse binnensauna of buitensauna“. De Finnen maakten vroeger kuilen met stenen en hout erom heen en overheen. In het midden van de kuil maakten ze vuur waar ze ook stenen in legden. De temperatuur kon oplopen tot wel 120 graden Celcius. Door de lage buiten temperatuur was het dan binnen goed uit te houden. De sauna diende dus voor warmte en ook voor hygiëne.

De meeste Finse binnensauna’s en ook de meeste buitensauna’s worden tegenwoordig verhit met een elektrische kachel, dit is wel zo makkelijk en veilig. Ook worden er toch nog relatief veel kachels verkocht die hout gestookt zijn. Deze kachels zijn  goed te gebruiken bij de grotere Finse sauna’s. Een houtkachel is namelijk niet zo goed te reguleren qua temperatuur als een elektrische kachel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *